stripes-darkgrey

Esemény /

Április 28-án tartotta tavaszi online ülését a CNUE Futurológia Fóruma. Az eseményen a MOKK Adatkutató Alintézetének intézetvezetője – egyben a Fórum elnöke – dr. Parti Tamás előadást tartott a magyar közjegyzői szolgáltatások hálózatáról az Európai Unióban.

A prezentációt gondos adatgyűjtés és feldolgozás előzte meg a MOKK Informatika közreműködésével. Az előadás alapjául szolgáló kutatás azt kívánta feltérképezni, hogy milyen nagyságrendűek a külföldön élő személyeket érintő, határon átnyúló magyar közjegyzői szolgáltatások. A kinyert adatok bemutatása látványos grafikonok és a nemzetközi kapcsolatokat bemutató térképek segítségével történt. Az adatok alapján a magyar, határon átnyúló közjegyzői szolgáltatások fő csomópontjai Németország, Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Románia és Franciaország.

A magyar analízis más közjegyzőségek általi elvégzésével aggregált adatokat nyerhetünk az európai közjegyzőségek határon átnyúló szolgáltatásainak hálózatáról. Ezek az adatok jelenthetik a kiindulópontot például azon kérdés megválaszolására, hogy mely területeken a legsürgetőbb a digitalizáció.

A kutatás külföldi társközjegyzőségek együttműködésével folytatódik.

Az európai közjegyzőség legújabb technológiákkal foglalkozó szakértői csoportja 2016-ban jött létre dr. Parti Tamás vezetésével, és azóta is nagy népszerűségnek örvend a CNUE tagjainak körében.

stripes corner-pattern